*استفاده از سلاح شیمیایی در هر شرایط و توسط هر کسی محکوم است
عراقچی در ادامه و در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس درباره مباحث مطرح شده مبنی بر حمله نظامی به سوریه، به سیاست دوگانه آمریکا در این زمینه اشاره کرد و افزود: آمریکاییها به هیچ معیار و اصول انسانی و مقررات بینالمللی پایبندی عمیقی ندارند و تروریستها در هر جایی که در جهت منافع آنها باشد خوب و اگر علیه منافعشان باشد بد هستند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: حملات شیمیایی اگر در راستای منافع آمریکا باشد، سکوت کرده و اگر در جهت منافعشان نباشد بهانهجویی میکند.
وی با اشاره به اوضاع کنونی در سوریه خاطرنشان کرد: به بهانه اینکه حملات شیمیایی توسط دولت سوریه انجام شده، در روزهای اخیر فضاسازی عظیمی را مبنی بر حمله نظامی به این کشور صورت دادند.
عراقچی استفاده از سلاحهای شیمیایی در هر شرایط و توسط هر کسی را محکوم کرد و گفت:جمهوری اسلامی به عنوان یکی از قربانیان سلاح شیمیایی، استفاده از این سلاحها را قاطعانه محکوم میکند.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه استفاده از سلاحهای کشتار جمعی از نظر ما و علمایمان خلاف انسانیت و اخلاقیت است، خاطرنشان کرد: ما همواره استفاده از این سلاحها را محکوم کرده و میکنیم و نفس استفاده از این سلاحها در هر شرایطی با هر هدف و توسط هر کسی محکوم است.
وی ادامه داد: دلایل و اسنادی وجود دارد که آنجه در سوریه رخ داده توسط گروههای تروریستی رخ داده و این اسناد توسط دولت روسیه در شورای امنیت سازمان ملل به نمایش گذاشته شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در شرایطی که بازرسان سازمان ملل در سوریه حضور داشتند این حملات صورت گرفت و بهانهای به قدرتهای غربی داده شد و متعاقب آن تلاش برای استفاده از ابزارهای نظامی و حمله به سوریه مطرح و توسط برخی کشورها حمایت شد.
*هشدار به عملیات نظامی در سوریه
عراقچی تصریح کرد: ما به شدت به استفاده از هرگونه اقدام به عملیات نظامی در سوریه هشدار میدهیم و معتقدیم که این تبعات خطرناکی برای منطقه و عواقب وخیمی را به دنبال دارد که محدود به سوریه نخواهد بود و کل منطقه را در بر خواهد گرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که منطقه ما در شرایط حساسی قرار دارد، افزود: این منطقه بیش از هر چیز به آرامش و اتخاذ سیاستهایی نیاز دارد که بتواند راهکارهای سیاسی را برای مشکلات موجود پیدا کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: امیدواریم عقلانیت کافی در رهبران آمریکا و برخی کشورهای اروپایی که اظهاراتی را مبنی بر حملات نظامی به سوریه بیان کردهاند، وجود داشته باشد.
وی در عین حال یادآور شد که شورای امنیت سازمان ملل هیچ مجوزی را در این زمینه صادر نکرده و در ظاهر بنای صادرکردن این مجوز را نیز ندارد.
* اولین سخنگو و اولین سفیر زن منصوب میشوند
به گزارش فارس، سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران، در پاسخ به سؤالی مبنی بر انتصاب سخنگوی خانم برای وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما در وزارت امور خارجه همکاران خانم در سطوح بالای مدیریتی و کارشناسی داریم، اظهار داشت:حتما حضور خانمها در عرصه سیاست خارجی میتواند تاثیرگذار و موفق باشد.
عراقچی با بیان اینکه در سطوح مدیریتی، مدیرکل حقوق بشر و همچنین دیپلماسی عمومی به عهده دو خانم است، خاطرنشان کرد: در سطوح کارشناسی و در نمایندگیهای خارج از کشور و ادارات وزارت امور خارجه از حضور خانمها بهرهمند هستیم. آقای ظریف علاقمند بود که در دو سمت برای اولین بار از خانمها استفاده کند. یکی سخنگویی و دیگری سفارت و اولین سخنگوی زن و همچنین اولین سفیر زن به زودی منصوب و مشغول به کار خواهند شد و این توفیقی برای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
وی اضافه کرد که معاونان و سخنگو ظرف یک هفته آینده معرفی خواهند شد.
* از اول قرار نبود سخنگو باشم/فعالیتم موقتی بود
یکی از خبرنگاران نیز با اشاره به عملکرد خوب عراقچی در طی این مدت پرسید که ما کماکان خواستار حضور شما به عنوان سخنگوی وزارت خارجه هستیم و چه دلیلی وجود دارد که سخنگوی جدید انتخاب شود ؟که عراقچی ضمن تشکر از آن خبرنگار گفت: تصمیمگیری در این زمینه با شخص وزیر است و استدلال ایشان این است که دولت و وزیر جدید، حتما باید صدای جدیدی داشته باشد.
عراقچی ادامه داد: از اول قرار نبود که بنده سخنگو باشم و در دوران موقت کوتاهی به دلیل تصمیم آقای مهمانپرست، قرار شد موقتا این وظیفه را انجام دهم. ماموریت اصلی بنده کار سیاسی در وزارت امور خارجه است و در حال حاضر انجام وظیفه میکنم و از همه خبرنگاران که در صحبتهای خصوصی و غیرخصوصی به بنده لطف داشتند قدردانی میکنم.
*فلتمن معاون سیاسی دبیرکل است/همزمانی سفر فلتمن و سلطان قابوس تصادفی بود
وی درباره سفر جفری فلتمن معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل به تهران و همزمانی این سفر با سفر پادشاه عمان و مطالب مطرح شده در این خصوص، تصریح کرد: ما چیزی به عنوان سفر معاون سابق وزیر خارجه آمریکا به ایران نداشته و نداریم. آقای فلتمن معاون سیاسی بانکیمون است و تحت این عنوان به ایران سفر کرد و هیچ ارتباطی بین ماموریت ایشان در سفر به ایران با سوابق دیپلماتیکش قائل نیستیم.
عراقچی همزمانی سفر سلطان قابوس و فلتمن به تهران را کاملا تصادفی خواند و افزود: این سفرها با اهداف جداگانهای تعریف شده بود. سفر آقای فلتمن برای رایزنی در خصوص مسائل منطقه و به ویژه سوریه قرار بود که قبل از این انجام شود و یکی دو بار به تاخیر افتاد. ایشان دیروز در تهران حضور داشت و با وزیر امور خارجه و دو تن از معاونان وزارت خارجه ملاقات و در خصوص مسائل مهم منطقه با محوریت سوریه رایزنیهای مختلفی صورت گرفت.
وی ادامه داد: فلتمن دیدگاههای مختلف خود را مطرح و دیدگاههای جمهوری اسلامی نیز به خصوص شرایط چند روز اخیر و احتمال حملات نظامی به ایشان منتقل شد و با صراحت به وی گفته شد که هر گونه استفاده از ابزار نظامی، تبعات سنگینی برای سوریه و منطقه خواهد داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه سفر سلطان عمان اهداف خود را داشت، افزود: ایشان برای شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی ابراز علاقه کرده بود که به دلیل همزمانی با عید فطر و اهمیت برگزاری این عید در کشورهای اسلامی و منطقه خلیج فارس، سفر مذکور با تاخیر انجام شد و سلطان عمان به عنوان اولین مهمان خارجی روز یکشنبه به تهران سفر کرد.
عراقچی روابط دو کشور ایران و عمان را نزدیک و برادرانه خواند و افزود: این سفر علاوه بر اینکه در راستای تبریک به رئیسجمهور صورت گرفت، نشانگر عمق روابط دوستانه و برادرانه دو کشور است و همکاریهای مختلف در حوزههای اقتصادی، انرژی و ... مورد بررسی قرار گرفت.
وی با بیان اینکه دو کشور همواره روابط دوستانه و عمیقی داشتهاند، به همکاریهای دو کشور در بحث ترانزیت، انرژی، صدور گاز و .. اشاره کرد و افزود: وزرای خارجه، انرژی، اقتصاد و فرهنگ عمان نیز سلطان این کشور را در این سفر همراهی میکردند و با همتایان خود دیدار و گفتوگو کردند.
عراقچی این سفر را سفری موفق در راستای گسترش همکاریهای دوجانبه تهران و مسقط برشمرد.
* امیدواریم همه به راهکار سیاسی برگردند
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری که پرسید اگر حمله نظامی به سوریه صورت گیرد، جمهوری اسلامی به عنوان متحد استراتژیک دمشق چه واکنشی را نشان خواهد داد؟ با بیان اینکه منطقه خاورمیانه در حال حاضر در شرایط حساسی قرار دارد و نیازمند آرامش، مدارا و خویشتنداری است، افزود: امیدواریم اقداماتی صورت نگیرد که دامنه بحران را از کنترل خارج کرده و تبعات سنگینی برای منطقه و جامعه بینالمللی به دنبال داشته باشد.
وی اضافه کرد: ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران تمام تلاش خود را انجام میدهیم و با طرفهای مختلف در حال رایزنی و مشورت هستیم و امیدواریم همه به راهکار سیاسی برگردند و از طریق گفتوگوهای ملی که در قالب جریان ژنو 2 شکل میگیرد، بتوان راه حلی مسالمتآمیز و سیاسی برای سوریه پیدا کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نشست ژنو 2 با بیان اینکه تلاشها برای برگزاری این نشست شدت گرفته و دیدارهایی بین مقامات آمریکا، روسیه و سازمان ملل انجام شده و در حال انجام است، گفت: ابراز امیدواری شده که این اجلاس زودتر برگزار شود چرا که در شرایط فعلی نیاز بیشتری به آن احساس میشود و باید به آن سمت رفت.
عراقچی با بیان اینکه فلتمن به عنوان معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل و با توجه به اینکه این سازمان بانی برگزاری نشست مزبور است به دنبال برگزاری این نشست است، خاطرنشان کرد: بانکیمون و اخضر ابراهیمی نیز خواستار شرکت ایران در این نشست میباشند.
*در رابطه با جنگ صحبت نکنیم
وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات وزیر خارجه روسیه که نسبت به بروز جنگ در روسیه اولتیماتوم داده، گفت: اجازه دهید فعلا در رابطه با جنگ صحبت نکنیم.
وی در توضیح بیشتر افزود: اوضاع منطقه حساستر از آن است که این مباحث کمکی به حل مشکلات کند. منطقه در شرایط بسیار پیچیده و تنشزایی است و همه باید سیاستها و مواضع خود را کنترل کنند که بیش از این اوضاع پیچیدهتر و سختتر نشود و زمینه برای راهکار سیاسی از دست نرود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه راهکار نظامی در سوریه عواقب سنگینی برای منطقه خواهد داشت و محدود به سوریه نخواهد بود، خاطرنشان کرد: امیدواریم این صحبتها متوقف و همه به راهکارهای سیاسی بازگردند.
*اگر روابط با لندن از سرگرفته شود در سطح کاردار خواهد بود
وی در پاسخ به سؤالی درباره نامه اخیر دیوید کامرون نخستوزیر انگلیس به روحانی و ابراز تمایل برای گسترش روابط خاطرنشان کرد: بازگشایی روابط نیازمند زمان و مذاکرات کارشناسی است و باید مشخص شود که رویکردها و رفتارها تغییر یافته است.
وی در عین حال یادآور شد: اگر این شرایط محقق شود و دو کشور به بازگشایی روابط برسند، بر اساس نظر مجلس شورای اسلامی این روابط در سطح کاردار خواهد بود.
*سخنگو موظف نیست به هر اظهارنظری پاسخ دهد/قرار نیست از حقوقمان عقبنشینی کنیم
یکی از خبرنگاران واکنش سخنگوی وزارت خارجه را درباره مطالب مطرح شده توسط یکی از اعضای تیم مذاکره کننده هستهای در دوران روحانی مبنی بر اینکه باید از حقوق هستهای صرفنظر کنیم، جویا شد که وی پاسخ داد: سخنگو موظف نیست که به هر کسی که در ایران اظهارنظر میکند جواب دهد. مواضع رسمی جمهوری اسلامی توسط آقای روحانی و ظریف به صراحت بیان شده و هیچ کس قرار نیست کوچکترین عقبنشینی از حقوق مردم ایران چه در موضوع هستهای و چه در سایر موضوعات داشته باشد.
وی با بیان اینکه ورود به مذاکرات با رویکردها، شیوهها و ادبیات جدید باید به نتیجه قابل قبولی برای مردم ایران و بازی برد-برد منجر شود، خاطرنشان کرد: اینکه صاحبنظری و فردی در گوشهای اظهارنظری کند، اظهارنظرات شخصی است و ارزش پاسخگویی ندارد.
* آژانس به ابعاد فنی بپردازد و وارد مباحث سیاسی نشود
به گزارش فارس، عراقچی در ادامه نشست هفتگی خود با خبرنگاران، در پاسخ به سؤالی درباره اخبار مطرح شده مبنی بر انتشار گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای کشورمان که قرار است اواخر هفته صورت گیرد، با بیان اینکه فعالیتهای هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی در چارچوب مقررات بینالمللی بوده و هیچ گاه فراتر از مقررات بینالمللی شامل NPT و موافقتنامههای پادمانی آژانس که به آن متعهد هستیم، نرفتیم، اظهار داشت: آنچه در برنامه هستهای ایران ایجاد میشود چه به لحاظ ایجاد تاسیسات جدید یا نصب دستگاههای جدید چه به لحاظ تولید و تبدیل مواد، در چارچوب نیازهای جمهوری اسلامی به انرژی و تکنولوژی صلحآمیز هستهای صورت میگیرد.
وی اضافه کرد: ما در عرصه تولید برق و سوخت برای نیروگاه و رآکتورهای هستهای هم در عرصههای تحقیق و توسعه و هم در زمینه بهداشتی و پزشکی و تولید رادیوداروها و هم در عرصه کشاورزی به تولید مواد هستهای در چارچوب مقررات احتیاج داریم. هم در چارچوب نیازهایمان و هم سیاستها و برنامههایمان صورت میگیرد و ربطی به ابعاد سیاسی موضوع ندارد.
عراقچی افزود: از آژانس انتظار داریم که در گزارشاتش فقط به ابعاد فنی بپردازد و وظیفه خود را به عنوان نهاد بینالمللی مربوط و موظف به بررسی ابعاد فنی برنامه هستهای کشورها انجام دهد و وارد مباحث سیاسی نشود.
*آمادگی سفارتهای ایران برای همکاری با اینترپل برای بازگرداندن افراد مجرم
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره افرادی که جرایمی را مرتکب و به خارج از کشور رفتهاند، این را یک معضل برشمرد و افزود: پیگیری این موضوع از طریق اینترپل است که در مواردی منجر به دستگیری این افراد شده و در مواردی نیز کشور مربوطه همکاری نکرده و یا موافقتنامهای بین دو کشور وجود نداشته است.
عراقچی ادامه داد: اگر سفارتخانههای ما در خارج از کشور بتواند به اینترپل کمک کند که افراد مجرم به کشور بازگردانده شوند،حتما دریغ نخواهند کرد.
* حضور در کمیسیون امنیت ملی
خبرنگاری درباره تشکیل کارگروه مربوط به سوریه در مجلس شورای اسلامی سوال کرد که عراقچی با بیان اینکه از این موضوع خبر ندارم، خاطرنشان کرد: کمیسیون امنیت ملی مجلس در کلیت خود همواره موضوعات سیاست خارجی را مدنظر داشته و به بحث گذاشته و از مقامات وزارت امور خارجه از جمله وزیر، معاونان و کارشناسان دعوت به عمل آورده و موضوعات را مورد بررسی قرار داده است.
عراقچی اضافه کرد: اگر مجلس شورای اسلامی میتوانسته از دیپلماسی پارلمانی استفاده کند کار را انجام داده و حضور اخیر من در مجلس نیز در همین رابطه انجام شد و درباره چند موضوع به بحث پرداختیم و من مواضع وزارت خارجه را به اطلاع اعضای کمیسیون رساندم و برای پیگیری مسائل راهکارهایی ارائه شد و در خصوص نظرات مجلس شورای اسلامی بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
*امیدواریم جابهجایی کتیبههای مقبره نظامی برای مرمت باشد
خبرنگاری به اخبار منتشر شده مبنی بر جابجایی کتیبههای مقبره نظامی گنجوی اشاره کرد و نظر عراقچی را جویا شد که وی افزود: امیدواریم این جابجایی برای مرمت زیباتر و بهتر شدن کتیبهها انجام شده باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه با دوستان در آذربایجان برای روشن شدن این قضیه در تماس هستیم، نظامی را شاعر بزرگ فارسیگو و متعلق به کل مردم منطقه، مردم ایران، آذربایجان و میراث مشترک بشریت و میراث ماندگار همه جهانیان برشمرد که باید به آن ارج گذاشته شود و حفظ شان آن را احترام به فرهنگ جهانی دانست.
وی با اشاره به اشتراکات فرهنگی ایران و جمهوری آذربایجان بار دیگر ابراز امیدواری کرد که جابجایی این کتیبهها برای مرمت باشد و افزود: اگر اقدامی برای مرمت و تبدیل به احسن این کتیبهها لازم است هنرمندان ما آماده کمک هستند.
عراقچی بار دیگر عنوان کرد: اطلاعات مشخصی از تصمیم دولت آذربایجان در این زمینه در اختیار نداریم.
*ارتباط خوب سفیر ایران در باکو با رسانهها
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار شبکه سحر گفت: این شبکه میتواند نقش بسیار مهمی در روابط فرهنگی و نزدیکی دو ملت داشته باشد.
عراقچی سفیر ایران در باکو را از جمله سفرای رسانهای که ارتباط خوب و موثری با رسانهها داشته و در یک سال اخیر نقشی خوب و سازنده در روابط دو کشور انجام داده برشمرد.
* ارائه خدمات کنسولی به دو تبعه ایرانی بازداشت شده در تایلند
یک از خبرنگاران درباره احکام صادره برای دو تبعه ایرانی در تایلند سؤال کرد که عراقچی یادآور شد: اتهام مطرح شده برای این دو نفر که در خبرگزاریهای خارجی منتشر شد، درست نیست و دولت تایلند و دادگاه آنها را متهم به حمل غیرقانونی مواد منفجره و استفاده غیرقانونی از این مواد علیه پلیس و وارد کردن خسارت به اماکن عمومی کرده است و اتهام دیگری از جمله اتهام مطرح شده در رسانههای خارجی نیست.
وی با بیان اینکه این دو نفر هیچ ارتباطی با نهادهای دولتی ندارند، خاطرنشان کرد: هنوز از انگیزههای آنها مطلع نیستیم که چرا اقدام به حمل مواد منفجره در بانکوک کردند. اینکه این دو تبعه ایرانی در یک کشور خارجی دستگیر و مراحل دادگاهی آنها طی میشود نمایندگی ما در بانکوک وظیفه قانونی خود میداند که خدمات کنسولی را به آنان ارائه دهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در مراحل دادگاه سعی شد که به آنها کمک شود تا اجرای عدالت رعایت و نیازهایشان در زندان تامین شود.
وی با بیان اینکه احکام صادره برای این دو نفر حبس ابد و 15 سال زندان است، یادآور شد: فرصت تجدیدنظر وجود دارد و اگر خودشان، خانواده و وکیلشان تصمیم به تجدید نظر بگیرند، وزارت خارجه برای ادامه روند عادلانه دادگاه آماده کمک به آنهاست.
عراقچی ادامه داد: اگر حکم زندان برای آنها قطعی شود بین ما و تایلند توافقنامه تبادل زندانیان وجود دارد که با شرایط خاص و بعد از مدتی میتوانند به کشور منتقل و ادامه زندان را در داخل سپری کنند.
*دوستان در فدراسیون فوتبال بپاسکاری و انتقال توپ به زمین دیگران را بهتر بلدند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات کفاشیان رئیس فدراسیون فوتبال که گفته موضوع استفاده لیگ امارات از واژه مجعول به جای واژه خلیج فارس باید از طریق وزارت خارجه صورت گیرد و فدراسیون فوتبال نمیتواند در این زمینه نقشی داشته باشد، گفت: من اظهارات ایشان را ندیدم و اگر صحت داشته باشد دوستان در فدراسیون فوتبال پاسکاری، شوتزدن و انتقال توپ به زمین دیگران را بهتر بلدند.
وی افزود: تا آنجا که به ما مربوط میشود اقدام لیگ امارات خلاف اساسنامه فیفا است و اگر شکایتی صورت گیرد، باید به فیفا شکایت شود.
عراقچی اضافه کرد: بخش حقوقی وزارت خارجه در مکاتبهای با فدراسیون فوتبال برای کمک در این زمینه و اینکه توان حقوقی و دیپلماتیک خود را اگر لازم باشد پشت سر فدراسیون قرار دهد، اعلام آمادگی کرد.
وی اضافه کرد: اگر دوستان در فدراسیون نظر دیگری دارند با بخش حقوقی وزارت خارجه تماس بگیرند و ما آمادهایم تمام توان دیپلماتیک و سیاسی خود را در اختیار این فدراسیون قرار دهیم.
*گلایه عراقچی از والی هرات/صدور روزانه 3 هزار ویزا در کنسولگری ایران
به گزارش فارس، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در این نشست در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات مطرح شده از سوی والی هرات درباره سرکنسولگری ایران در این شهر، با بیان اینکه روابط نزدیک و دوستانهای بین ما و افغانستان وجود دارد، خاطرنشان کرد: به دلیل مرز طولانی و روابط گسترده در بحث مواد مخدر، مهاجران افغان و جویندگان کار که به صورت غیرقانونی وارد کشور میشوند، مشکلاتی بین دو کشور وجود دارد.
عراقچی یکی از مشکلات در روابط تهران و کابل را صدور ویزا برای مردم افغانستان برشمرد که مایل به عزیمت به جمهوری اسلامی هستند و افزود: تعداد زیادی از اتباع افغانستان در جستجوی فرصتهای کاری و اقتصادی تمایل دارند به ایران سفر کنند. بر اساس منافع دو کشور و حفظ امنیت در مرزها، ظرفیت محدودی برای صدور ویزا داریم. سرکنسولگری ما در هرات ماهانه 3 هزار ویزا صادر میکند و تقاضا برای ویزا گسترده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با یادآوری این نکته که متاسفانه عواملی از جمله آژانسهای مسافرتی در افغانستان و بیرون افغانستان دخالت و از این وضعیت سوء استفاده کرده و مبالغی را بدون ارائه کمک از اتباع افغان اخذ میکنند، گفت: هیچ یک از این موارد به کنسولگری و نمایندگیهای ما مربوط نمیشود و همکاران ما در کمال پاکدستی و صداقت در خدمت مردم و دولت افغانستان هستند تا روند صدور ویزا را به بهترین شکل صورت دهند.
عراقچی از والی هرات نیز گلایه کرد که بدون بررسی لازم در این زمینه، اتهاماتی را به کنسولگری ایران وارد کرده و افزود: این اتهامات پایه و اساس ندارد و امیدواریم ایشان به عوامل بیرونی توجه کنند.
*انتظار از دولت یمن
یکی از خبرنگاران با اشاره به اعزام هیئت حقوقی و کنسولی ایران به صنعا برای پیگیری سرنوشت دیپلمات ربوده شده ایرانی، از عراقچی پرسید انتظار شما از دولت یمن چیست؟ که وی افزود: هیئت وزارت خارجه به سرپرستی مدیرکل امور ایرانیان خارج از کشور وزارت خارجه از امروز کار خود را در یمن آغاز و تماسها را برقرار میکنند که امیدواریم در پایان به کسب اطلاعات و اخبار جدید درباره دیپلماتمان دست یابیم.
عراقچی با بیان اینکه هنوز اخبار بیشتری غیر از آنچه مطرح شده وجود ندارد، سفر این هیئت را تحول بزرگی خواند و نسبت به نتایج آن ابراز امیدواری کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بار دیگر مسئولیت حفظ جان این دیپلمات ایرانی را بر عهده دولت یمن دانست و گفت: از مقامات یمن انتظار داریم که به تلاشهایشان برای یافتن نوراحمد نیکبخت شدت دهند.
وی با بیان اینکه این قضیه بیش از حد طولانی شده، خاطرنشان کرد: انتظار داریم دولت یمن به مسئولیت خود در این زمینه عمل کند.
* ادعایی که ارزش پاسخگویی ندارد
ادعای نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر استفاده از سلاحهای شیمیایی ایران در سوریه نیز سؤال یک خبرنگار ترک از عراقچی بود که وی این اظهارات را بیارزش خواند که لازم به پاسخگویی نیست.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی در عرصه مبارزه با سلاحهای شیمایی همکاری لازم را با مجامع بینالمللی مربوطه داشته تصریح کرد: هیچ گونه سلاح شیمیایی در ایران وجود ندارد و مورد تائید سازمانهای بینالمللی مربوطه است.
عراقچی رژیم صهیونیستی را دارنده بزرگترین سلاحهای کشتار جمعی در خاورمیانه برشمرد و افزود: موجودیت و سیاست این رژیم همواره بر پایه تجاوز،کشتار، قتل و حمله به مردم فلسطین و کشورهای منطقه است و چنین ادعاهایی از سوی نتانیاهو مضحک و خطرناک است که ارزش پاسخگویی ندارد.
* هشدار به ترکیه و دولتهای منطقه
وی با بیان اینکه استفاده گروههای تروریستی از سلاحهای شیمیایی در گفتوگوی تلفنی ظریف و داودا وغلو وزیر خارجه ترکیه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت، تصریح کرد: اعتقاد راسخ داریم این سلاحها توسط گروههای تروریستی مورد استفاده قرار گرفته است. این اقدام در زمانی انجام شد که بازرسان سازمان ملل در سوریه حضور داشتند و هیچ انسان عاقلی در شرایطی که بازرسان حضور دارند کاری صورت نمیدهد که به ضررش باشد.
وی ادامه داد: مافیان مسلح مرتبط با گروههای تروریستی از این سلاحها استفاده کردند و روسیه از طریق عکسهای ماهوارهای مدارکی ارائه داد که این اقدام در منطقه تحت تصرف گروههای تروریستی صورت گرفته و گزارشهای تلویزیون سوریه نیز تصاویری از کشف سلاحها، مواد سمی و ماسکهای مقابله با سلاحهای شیمیایی در اختیار گروههای تروریستی را منتشر کرد. متاسفانه نام برخی از کشورهای خارجی بر ظروف این مواد وجود داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: اخیرا تشکیکهایی صورت گرفته که عکسهای کشته شدگان، سناریویی تبلیغاتی است که دولت سوریه را متهم و بهانهای را برای حمله نظامی ایجاد کند.
عراقچی به همه دولتهای منطقه و از جمله دوستان ترکیه هشدار داد که مراقب باشند آنچه در سوریه میگذرد در جهت منافع رژیم صهیونیستی و هر حملهای به سوریه در راستای منافع این رژیم است و افزود: همه منطقه باید هوشیار باشند و اجازه ندهند که با اقدامات نسنجیده دامنه بحران بیشتر گسترش یابد.
* بروز فتنههای مذهبی و درگیری بین شیعه و سنی
خبرنگاری در خصوص بروز فتنههای مذهبی و درگیری بین شیعه و سنی سؤال کرد که عراقچی یکی از تهدیدات جهان اسلام را بروز درگیری فرقهای و طایفهای برشمرد و افزود: شاهد بروز و ظهور این درگیریها و فتنهها در خاورمیانه، سوریه، عراق، مصر، لبنان، بحرین و ... کشورهای دیگر برای شعلهور کردن درگیریهای فرقهای، طایفهای و بین شیعه و سنی هستیم که توسط رژیم صهیونیستی و حامیان آن صورت میگیرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: بارها به علمای اسلامی در این زمینه هشدار دادهایم و مقام معظم رهبری نیز روز گذشته در دیدار سلطان عمان در این زمینه هشدار دادند.
وی گفت: وزارت خارجه رایزنیهای دیپلماتیک خود را از طریق سازمانهای بینالمللی از جمله سازمان همکاری اسلامی و تماس با کشورها صورت خواهد داد و از هر فرصتی برای کاهش تنشها و درگیریها استفاده میکند.
وی با اشاره به برخوردهای صورت گرفته با علمای شیعه در برخی کشورها اظهار داشت: ما هیچ گاه جسارت و حمله به علمای شیعه را تحمل نکردیم و وزارت خارجه و نهادهای مذهبی به مراکز سیاسی و مذهبی در این زمینه واکنش نشان دادند و ما حمایت از علمای شیعه را از وظایف خود میدانیم.
*اولویت در روابط با کشورهای منطقه و حوزه خلیج فارس
خبرنگاری درباره برنامههای دستگاه دیپلماسی برای تنظیم روابط با کشورهای منطقه خلیج فارس سؤال کرد که عراقچی با اشاره به اظهارات رئیسجمهور کشورمان در اولین مصاحبه مطبوعاتی مبنی بر حفظ و گسترش روابط با منطقه خاطرنشان کرد: منطقه خلیج فارس از اولویت ویژهای برخوردار است.
وی با بیان اینکه برخی سوءتفاهمات و اختلاف نظرها بین ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس وجود دارد، خاطرنشان کرد: این مشکلات میتواند از طریق گفتوگو، مشورتهای سیاسی و تعاملات دیپلماتیک حل و فصل و به نظر واحدی برسد و دولت جدید این موارد را در اولویتهای سیاست خارجی خود قرار خواهد داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی سفر سلطان عمان به تهران را مورد اشاره قرار داد و گفت: این سفر میتواند در این زمینه راهگشا باشد. روابط با عمان در بین کشورهای منطقه خلیج فارس ویژه و بسیار خوب بوده و عمق بسیار زیادی داشته و تاریخ بسیار محکمی دارد و عمان میتواند علاوه بر گسترش روابط دوجانبه، به گسترش روابط ایران با مجموعه خلیج فارس و رفع سوء تفاهمات و رسیدن به سیاستهای همسو و همسان کمک کند.
*رژیم حقوقی دریای خزر
آخرین سؤال این نشست خبری درباره رژیم حقوقی دریای خزر بود که عراقچی این موضوع را بسیار پیچیده و کاملا فنی و تخصصی برشمرد و افزود: 5 کشور در این زمینه دخیل هستند و دیدگاهها و سیاستهای مختلفی در این زمینه وجود دارد. تجربیات سالهای گذشته نشان داد دستیابی به دیدگاه واحد و رسیدن به یک رژیم حقوقی واحد در این دریا کار آسانی نیست.
وی با بیان اینکه دبیرخانه خزر در وزارت امور خارجه قرار دارد و این موضوع را پیگیری میکند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر آقای آخوندزاده نماینده ویژه ایران در امور دریای خزر است و اگر تغییری صورت گیرد آقای ظریف اعلام خواهد کرد.
عراقچی رژیم حقوقی دریای خزر و حفظ منافع جموری اسلامی در این دریا را از اولویتهای دولت یازدهم برشمرد و تصریح کرد: وزارت امور خارجه با قوت این کار را انجام میدهد.
وی در عین حال یادآور شد: نباید منتظر دستیابی به یک رژیم حقوقی در کوتاه مدت بود.
دشمن عقل
امام علی علیه السلام :
اَلْهَوى عَدُوُّ الْعَقْلِ؛
هواى نفس، دشمن خرد است.
شرح غرر: ج1، ص68